Online vastgoed veilen nu mogelijk

Via www.biddit.be, een initiatief van de Federatie van het Belgische Notariaat, is het sinds mei 2018 mogelijk om online vastgoed te veilen waarbij de biedingen (enkel) online uitgebracht kunnen worden.

Hoe werkt het?

Een bod uitbrengen kan via je laptop, met behulp van je eID-kaart, of via je tablet of smartphone, met de app ‘Itsme’. De periode dat er geboden kan worden, is duidelijk aangegeven en bedraagt acht dagen. Elk uitgebracht bod is zichtbaar voor iedereen die Biddit bezoekt, terwijl de identiteit van de bieder onzichtbaar is. Na het afsluiten van de biedingen heeft de notaris tien werkdagen om het onroerend goed toe te wijzen.

Wanneer er gewerkt wordt met een instelprijs voorziet de wet een instelpremie. De bieder die bij aanvang van de openbare verkoop het eerste bod doet, gelijk of hoger dan de instelprijs, krijgt een premie van 1% gelijk aan zijn eerste bod. Voorwaarde is wel dat het onroerend goed finaal aan hem wordt toegewezen.

Net zoals bij een fysieke openbare verkoop kan de notaris van iedere bieder een zekerheid of een borg eisen. Dit zal blijken uit de algemene verkoopsvoorwaarden die iedere bieder voorafgaandelijk aan het biedingsproces moet aanvaarden.

Tips & advies

Biddit is gebruiksvriendelijk en transparant, maar niet vrijblijvend. De notaris kent elke bieder en elk bod dat wordt uitgebracht is bindend! Zorg er dan ook voor dat je goed voorbereid bent.

Tussen de publicatie van een vastgoedaanbieding en het afsluiten van de biedingen zit gemiddeld zes weken. Neem contact op met de notaris die de verkoop begeleidt, breng een bezoek aan het pand, ken de limieten van je beschikbaar budget en neem vooraf contact op met je bank.

Opgepast. Naast een online veiling blijft ook nog een klassieke veiling met een fysieke zitdag mogelijk. Als door de veiler gekozen wordt voor een veiling met een klassieke zitdag zijn doorgaans geen online biedingen mogelijk. Als je interesse hebt in een pand dat geveild wordt, kijk dan steeds goed op welke manier het pand geveild gaat worden : online of via een fysieke zitdag.